ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Μεγίστη, 27-04-2022

Για το Νόμο 4926/2022 (ΦΕΚ 82 Α’) « Εκσυγχρονισμός του θεσμικού πλαισίου για τη δραστηριοποίηση των πλοίων αναψυχής και των τουριστικών ημερόπλοιων, την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του κλάδου των επαγγελματικών πλοίων αναψυχής και άλλες διατάξεις»

Για το Νόμο 4926/2022 (ΦΕΚ 82 Α’) « Εκσυγχρονισμός του θεσμικού πλαισίου για τη δραστηριοποίηση των πλοίων αναψυχής και των τουριστικών ημερόπλοιων, την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του κλάδου των επαγγελματικών πλοίων αναψυχής και άλλες διατάξεις» Με την ψήφιση του εν θέματι Νόμου από τη Βουλή των Ελλήνων, στα άρθρα 8 και 9 καταργείται ο αναχρονιστικός νόμος του 1932!! περί «cabotage» και επιτρέπεται πλέον για πρώτη φορά, έστω και για 28 ημέρες κατά έτος, στα θαλαμηγά σκάφη άνω των 35 μ. με ξένη σημαία υπό προϋποθέσεις να δραστηριοποιούνται στις ελληνικές θάλασσες επιβιβάζοντας και αποβιβάζοντας επιβάτες στους λιμένες και μαρίνες της χώρας μας. Tο μόνο σίγουρο είναι ότι το όνομα του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Πλακιωτάκη Ιωάννη θα μείνει στην ιστορία ως του μοναδικού υπουργού που τόλμησε και κατήργησε αυτό το αναχρονιστικό κατασκεύασμα, αποδεικνύοντας έμπρακτα ότι αυτή η Κυβέρνηση εκτός από εκσυγχρονιστική και αναπτυξιακή κατεύθυνση, έχει επίσης αναγάγει και τον όρο νησιωτική πολιτική σε άλλο επίπεδο, αφουγκράζοντας τις απόψεις των δημάρχων και των φορέων των νησιών μας, υλοποιώντας άμεσα τις προτάσεις τους με αναπτυξιακούς σύγχρονους νόμους, προς όφελος του γενικού καλού της χώρας.

Η ολιστική μεταρρύθμιση της νομοθεσίας και η κατάργηση του «cabotage» ήταν επιβεβλημένη πρώτα και κύρια, γιατί ήταν αίτημα όλων των δημάρχων της νησιωτικής Ελλάδας που μέσω των Περιφερειακών Ενώσεων Δήμων Ιονίου και Νοτίου Αιγαίου που με τις υπ΄αριθμ. 6-2/25-06-2020 και 49/30-07-2020 αποφάσεις αντίστοιχα αιτήθηκαν την κατάργηση αυτή στη Βουλή των Ελλήνων, ώστε τα νησιά τους να γνωρίσουν περαιτέρω ανάπτυξη από τον κατάπλου αυτών των σκαφών, γνωρίζοντας φυσικά εκ των προτέρων τα τεράστια οικονομικά οφέλη που οι τοπικές κοινωνίες καρπώνονται από αυτόν τον κλάδο τουρισμού τα τελευταία χρόνια. Όπως όλοι γνωρίζουμε πέρυσι για πρώτη φορά στα χρονικά της μεταπολιτευτικής ιστορίας της χώρας μας, τα νησιά μας, βίωσαν μία απίστευτη και πρωτόγνωρη ανάπτυξη. Από τον Ιούλιο του περασμένου έτους έως και το μήνα Οκτώβριο, τα νησιά μας εμφάνισαν πληρότητες της τάξεως του 100%, σε όλους τους τουριστικούς κλάδους (θαλάσσιος τουρισμός, ξενοδοχεία, τουριστικά καταλύματα, τουριστικές επιχειρήσεις κλπ). Λιθαράκι σε αυτήν την ανάπτυξη τους σίγουρα έβαλε και η δραστηριοποίηση αυτών των προαναφερθέντων σκαφών, που όλοι γνωρίζουμε ότι αποτελούν τον βασικό οικονομικό ’πνεύμονα’ των νησιών μας και ιδιαιτέρως των ακριτικών.

Κλείνοντας και αφού ευχαριστήσουμε και πάλι τον υπουργό μας κ. Πλακιωτάκη Ιωάννη και την Κυβέρνηση συνολικά για τις πρωτοβουλίες, νομοθετήσεις ως προς τον εκσυγχρονισμό του κλάδου του θαλάσσιου τουρισμού , εμείς ως ένωση θα συνεχίσουμε με προτάσεις μας να σας κάνουμε κοινωνούς των προβλημάτων του κλάδου μας, προτείνοντας λύσεις οι οποίες πάντα θα έχουν γνώμονα την περαιτέρω ανάπτυξη του κλάδου και την ευμάρεια των νησιών μας και ιδιαίτερα των ακριτικών.

Εκ του ΔΣ.


Ο Πρόεδρος
Παπουτσής Κωνσταντίνος


Ο Γενικός Γραμματέας
Καλοδούκας Λοΐζος

Ένωση Ναυτικών Πρακτόρων Ελληνικών Νήσων (Ε.Ν.Π.Ε.Ν.) Διεύθυνση: Μεγίστη 85111 ( Δήμος Μεγίστης ),
Ηλεκτρονική Διεύθυνση: http://www.enpen.gr , Ηλεκτρονικό Ταχυδρομείο (email): info@enpen.gr