ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με την παρούσα μας, θα θέλαμε να εκφράσουμε δημόσια, την ευγνωμοσύνη και τις ευχαριστίες μας, σε όλους όσοι στέκονται αρωγοί στην δίκαιη και εύλογη προσπάθειά μας και με αφορμή τα δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών, θα θέλαμε να διευκρινίσουμε το ερώτημα της ΕΝΠΕΝ που κατατέθηκε στη Βουλή των Ελλήνων, μέσω της Βουλευτή Κυκλάδων Αξιότιμη κα Αικατερίνη Μονογυιού.

Διαπιστώνουμε με ικανοποίηση, ότι η από αρχές Φεβρουαρίου επιστολή μας (Επισυνάπτεται ως Επιστολή 1), προς κάθε αρμόδιο φορέα, εμπλεκόμενο άμεσα ή έμμεσα με τον τουρισμό, απευθυνόμενοι στα συναρμόδια Υπουργεία, τους Βουλευτές, τους Περιφερειάρχες, τους Δήμους όλης της νησιωτικής επικράτειας, βρήκε γόνιμο έδαφος και άμεση ανταπόκριση.

Ιδιαίτερη αναφορά θα θέλαμε να κάνουμε στην Αξιότιμη κα Αικατερίνη Μονογυιού, Βουλευτή Κυκλάδων, η οποία προφανώς σε συνέχεια των ενημερώσεων μετέφερε τις θέσεις μας στην Βουλή των Ελλήνων, με την από 8/2/2021 αναφορά της, σε συνέχεια της ενημέρωσης των βουλευτών της προηγούμενης εβδομάδας από την Ε.Ν.Π.Ε.Ν., στηρίζοντας τις δίκαιες και εύλογες προτάσεις μας, στον ευαίσθητο αυτό πυλώνα της οικονομίας μας, τον θαλάσσιο τουρισμό, και όπως αυτές αποτυπώνονται στην ανωτέρω επιστολή μας. Εν προκειμένω βέβαια η Αξιότιμη κα Βουλευτής, αναφέρθηκε στην μία από τις δύο βασικές θέσεις μας, και συγκεκριμένα στην έγκαιρη άρση της απαγόρευσης κατάπλου θαλαμηγών πλοίων αναψυχής στους Ελληνικούς λιμένες, ενώ δεν αναφέρει κάτι για το δεύτερο αίτημα μας που αφορά την άρση των ζημιογόνων νόμων, εξίσου σημαντική πρότασή μας, που περιέχεται τόσο στην πρόσφατη επιστολή μας, όσο και σε προηγούμενες επιστολές μας που έχουν αποσταλεί σε αρμόδιους φορείς. Ήταν και πάλι εκείνη, που είχε καταθέσει την απόφαση για την άρση του Καμποτάζ της Π.Ε.Δ. Νοτίου Αιγαίου την 1/9/2020 υπ’ αριθ. Πρωτ.: 519, μια πρόταση του Δημάρχου Σύμης που υιοθετήθηκε από όλους τους Δημάρχους, επιδεικνύοντας τα άμεσα αντανακλαστικά της όσον αφορά την προστασία και  την ευημερία των νησιωτών συμπολιτών της. Ευχαριστούμε λοιπόν θερμά την κα Μονογυιού, που αφουγκράστηκε τις ανησυχίες μας, και μετέφερε αυτές στην Βουλή των Ελλήνων.

Το Σωματείο μας, όπως προκύπτει και από την επωνυμία του «ΈΝΩΣΗ ΝΑΥΤΙΚΩΝ ΠΡΑΚΤΟΡΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΝΗΣΩΝ», με έδρα το ακριτικό Καστελλόριζο (Δήμος Μεγίστης), έχει εκφράσει έγκαιρα, ήδη από τον Μάιο του 2020 για πρώτη φορά μέσω μελών, του υπό σύσταση τότε Σωματείου μας, τις ανησυχίες του, διατυπώνοντας παράλληλα και τις προτάσεις του, σε κάθε αρμόδιο φορέα, ασχολούμενο άμεσα ή έμμεσα με τον τουρισμό εν γένει, αποβλέποντας σε ευήκοα ώτα, τα οποία θα αντιληφθούν την ορθότητα και αναγκαιότητα υιοθέτησης των εξειδικευμένων προτάσεών μας, στον τομέα του θαλάσσιου τουρισμού με τον οποίο ασχολούμαστε.

Γνωρίζουμε όλοι ότι ο θαλάσσιος τουρισμός, αποτελεί την κορωνίδα του ποιοτικού τουρισμού, και ειδικά σε περιόδους πανδημίας, αποτελεί το ασφαλέστερο μέσο τουρισμού, για τους λόγους που έχουμε αναλύσει λεπτομερώς, τόσο στην από τις αρχές Φεβρουαρίου, όσο και στην από 7/5/2020 προηγούμενη επιστολή μας. Εάν δηλαδή θεωρήσουμε ως δεδομένο, ότι ακόμη και σε περιόδους πανδημίας, η χώρα μας δεν έχει την πολυτέλεια να οδηγηθεί σε ένα αυστηρό lockdown, κλείνοντας τα σύνορά της στο τουριστικό προϊόν, όπως άλλωστε απέδειξε και το πρόσφατο παράδειγμα της προηγούμενης τουριστικής περιόδου, τότε θα πρέπει με ρεαλισμό, να αναζητήσουμε τους ασφαλέστερους τρόπους εκμετάλλευσης του τουριστικού προϊόντος, προκειμένου να αποκομίσουμε τα περισσότερα κατά το μέτρο του δυνατού έσοδα, με τις λιγότερες κατά το δυνατόν υγειονομικές επιπτώσεις για την Κοινωνία και τον Λαό μας.

Με ιδιαίτερη λοιπόν ικανοποίηση, διαπιστώνουμε ότι οι προτάσεις μας αυτές βρήκαν ευήκοα ώτα και υποστηρικτές, τόσο από τους πολιτικούς ταγούς της πατρίδας μας (Βουλευτές, Δημάρχους κλπ), όπως ενδεικτικά αναφέραμε, όσο και από εξειδικευμένα φόρα και ΜΜΕ, που ασχολούνται επισταμένως με τον θαλάσσιο τουρισμό και έχουν επίγνωση του αντικειμένου και της σημασίας του για την οικονομία της πατρίδας μας, όπως ενδεικτικά αναφέρουμε το από 13/2/2021 άρθρο του ιστότοπου «ΕΝΑΛΙΟΝ», με τίτλο «Το εύλογο αίτημα της άρσης της απαγόρευσης κατάπλου θαλαμηγών σκαφών έθεσε στον Υπουργό Ναυτιλίας η Κατερίνα Μονογυιού», και πολλών άλλων, οι οποίοι προσέγγισαν το ερώτημα στη Βουλή με τη δέουσα υπευθυνότητα απέναντι στην οικονομία των νησιών μας.

 Λυπούμαστε βέβαια, διότι ακόμη και σε ένα τόσο ευαίσθητο και κρίσιμο για την οικονομία της πατρίδας και δη των ακριτικών νησιών μας ζήτημα, όπως ο θαλάσσιος τουρισμός, υπάρχουν και οι συνήθεις παραφωνίες, όπως π.χ. το άρθρο της 12/2/2021 του ιστότοπου «DOCUMENTO», με τίτλο «η Μονογυιού ζητά να επιτραπεί ο κατάπλους θαλαμηγών εν μέσω σκληρού lockdown», και  άλλων με υπαινιγμούς για πλούσιους (ενώ το επισυναπτόμενο αναφέρεται σε πληρώματα και ευμεγέθεις για καραντίνα χώρους ενδιαίτησης), που για μικροπολιτικές σκοπιμότητες ή και διαφήμισης αυτών μέσω του ονόματος της κυρίας Βουλευτού, προτιμούν να αποδομήσουν ένα τόσο σημαντικό ζήτημα. Ειδικότερα, το εν λόγω δημοσίευμα, εστιάζει εκ του πονηρού σε μία λέξη («άμεση»), που αναφέρει η περσινή όμοια επιστολή μας επί του ιδίου θέματος, η οποία όμως είχε συνταχθεί και αποσταλεί αρμοδίως τον μήνα Μάιο του έτους 2020, και την επαναφέραμε φέτος, επίκαιρη παρά ποτέ, καθώς εν μέσω της πανδημίας, των μεταλλάξεων του ιού, των επαναμολύνσεων των εμβολιασμένων πληροί και πάλι το ασφαλέστερο υγειονομικό πρωτόκολλο για το άνοιγμα της τουριστικής σεζόν. Σε εκείνη λοιπόν την επιστολή, την οποία η κα Βουλευτής κατέθεσε μαζί με την αναφορά της στην Βουλή των Ελλήνων, πράγματι εισηγούμασταν την «άμεση» άρση της απαγόρευσης, διότι βρισκόμασταν ήδη εντός της τουριστικής περιόδου (μήνας Μάιος). Αντιθέτως φέτος, με την από αρχές Φεβρουαρίου επιστολή μας στην οποία αναφέρεται η κα Βουλευτής, και την οποία επισυνάπτουμε στην παρούσα μας προς επίρρωση της θέσης μας, ζητάμε την «έγκαιρη» και όχι «άμεση» άρση της απαγόρευσης κατάπλου, εάν είναι δυνατόν από τον μήνα Απρίλιο του τρέχοντος έτους.

Μετά λύπης μας λοιπόν διαπιστώνουμε ότι τέτοιου είδους δημοσιεύματα, προκειμένου ίσως να πλήξουν την κα Βουλευτή, δεν εστιάζουν στην ουσία της εν λόγω αναφοράς και επιστολής μας, δηλαδή στο δίκαιο και εύλογο αίτημα  των επιχειρηματιών του κλάδου μας, που βιοπορίζονται στα νησιά μας και ασχολούνται με τον θαλάσσιο τουρισμό, περί «έγκαιρης» άρσης της απαγόρευσης κατάπλου θαλαμηγών πλοίων αναψυχής στα λιμάνια των  νησιών μας, προκειμένου να μην απωλέσουμε και φέτος, μία εξαιρετικά σημαντική και χρήσιμη πηγή εσόδων, για την πραγματική οικονομία των νησιών μας και κατ’ επέκταση της χώρας μας.

Παράλληλα όμως, τα ανωτέρω αρνητικά δημοσιεύματα, κατά τη γνώμη μας, αδιαφορούν για τις κραυγές αγωνίας των επιχειρηματιών των νησιών μας, τους οποίους χλευάζουν στο πρόσωπο της κας Βουλευτή, οι οποίοι αγωνιούν γνωρίζοντας τη μεγάλη καθυστέρηση που ομολογουμένως παρατηρήθηκε κατά την περσινή τουριστική περίοδο στον χώρο του θαλάσσιου τουρισμού, και οδήγησε με βάση τα επίσημα στοιχεία, σε πτώση του τζίρου και των εσόδων μας, σε ποσοστό μεγαλύτερο του 80%. Εμείς αγωνιούμε να αφυπνίσουμε τους αρμόδιους φορείς, προκειμένου να μην επαναληφθεί η περσυνή καταστροφική σεζόν, που με μαθηματική ακρίβεια, θα οδηγήσει στον αφανισμό τις μικρές επιχειρήσεις, ειδικά των ακριτικών νησιών μας, με ότι κινδύνους μπορεί αυτό να συνεπάγεται για την χώρα μας. Η οικονομική ευημερία της περιφέρειας και ειδικά των νησιών μας, αποτελούν την καλύτερη αμυντική θωράκιση έναντι οιοδήποτε εξωτερικού κινδύνου, και αλίμονο σε όσους το παραβλέπουν.  

Ευχαριστούμε λοιπόν από καρδιάς, όλους τους αρμόδιους φορείς, που συμπαραστέκονται άμεσα ή έμμεσα στα δίκαια και εύλογα αιτήματά μας, που αφορούν την ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού στις νησιωτικές και ειδικά στις ακριτικές γωνιές της πατρίδας μας, βοηθώντας έμπρακτα όσους φυλάνε «Θερμοπύλες» και έχουν ανάγκη την πολιτική στήριξη των αρμοδίων φορέων, που αποφασίζουν για την τύχη αυτής της χώρας.  

Με τιμή,

Ο Πρόεδρος

Παπουτσής Κωνσταντίνος

Ο Γενικός Γραμματέας

Καλοδούκας Λοΐζος